Popularne stwierdzenie mówi o tym, że jeśli ktoś oszczędza na jedzeniu, za jakiś czas więcej wyda pieniędzy na lekarzy i leki. Produkty spożywcze i sposób odżywiania się mają kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia. Ta prawda nabiera szczególnej wagi w czasach, gdy jedzenie, które kupujemy naszpikowane jest chemią i w znaczący sposób zostało przetworzone. Z tego powodu coraz większa liczba ludzi zwraca uwagę na to, co je, skąd pochodzą te produkty oraz jak zostały wyhodowane. Coraz częściej tęsknimy za prostym, naturalnym smakiem, za siłą witalną pochodzącą z produktów, które wyrosły czy zostały wyprodukowane bez użycia pestycydów czy nawozów sztucznych. Podczas spotkania będziemy mogli dowiedzieć się jakie są biochemiczne podstaw zdrowej diety. Poruszone zostaną tematy profilaktyki nowotworowej, teorii Hipokratesa dotyczącej diety, roli antyoksydantów i wolnych rodników oraz wad i zalet żywności ekologicznej.
W trakcie spotkania będzie można także spróbować ekologicznych, certyfikowanych produktów z katowickiego BioBazaru.

Katarzyna Antonik-Heller

biotechnolog i diet coach, właścicielka Skrzydeł Rozwoju, blogerka, związana z katowickim BioBazarem. Pracująca w zupełnie nowej, profesjonalnej metodzie zmiany nawyków żywieniowych poprzez poszerzanie świadomości odżywiania, uważności na siebie oraz umacnianie poczucia własnej wartości i motywacji.