Autorka w swoich książkach prezentuje setki oryginalnych, smacznych dań z „chwastów” i kwiatów –  jadalnych, zdrowych i skrywających wiele oryginalnych smaków. Przekonuje czytelników, że rośliny, w tym np. „chwasty” warto jeść dla zdrowia i dla urozmaicenia. Dla dreszczyku emocji, który towarzyszy odkrywaniu nowości. Dla zaszpanowania przed przyjaciółmi. Żeby nie marnować żadnego z darów ogrodu, nawet tych pozornie niechcianych. By zaoszczędzić na szpinaku. Każdy powód, jej zdaniem, może być dobry. W jednej z książek stawia pytanie: „Czy zamiast uparcie pozbywać się chwastów, nie prościej, przyjemniej i bardziej eko będzie po prostu je… zjeść?„. Zwraca uwagę, że w dzikich roślinach kryje się ogromny potencjał zdrowotny. Gość KME odkryje przed nami wiele tajników swojej kuchni, starając się przekonać nas do wzbogacenia naszej diety o liczne rośliny, które można znaleźć na łąkach, w lesie, czy na targu.

dr Małgorzata Kalemba-Drożdż

doktor biochemii w Krakowskiej Akademii im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego, gdzie wykłada biochemię i racjonalne żywienie. Na Uniwersytecie Jagiellońskim prowadzi wykłady dotyczące wpływu żywienia na choroby nowotworowe. Jest autorką kulinarnego bloga o nazwie „Trochę Inna Cukiernia” (http://pinkcake.blox.pl/html), na którym publikuje m.in. przepisy na ciasta i desery dla alergików. Jest autorką książek: „Kwiatowa uczta” (2012), „Pyszne chwasty” (2014), „Słodki sposób na alergię” (2015), „Jadalne kwiaty” (2016). Jej zainteresowania badawcze skupiają się na zapobieganiu uszkodzeniom DNA wynikającym z interakcji pomiędzy zanieczyszczeniami środowiska, żywności, statusem hormonalnym oraz polimorfizmem genetycznym.