Epidemiologia, nauka o czynnikach ryzyka chorób i ich prewencji, oraz ekologia tylko pozornie nie mają ze sobą wiele wspólnego. Co zaskakujące, pomostem łączącym te dwie dziedziny jest nauka o żywieniu człowieka. W ostatnich dekadach obserwowaliśmy dynamiczny rozwój nowej dyscypliny – epidemiologii żywienia. Ma ona na celu ustalenie związków między spożywaniem poszczególnych produktów a ryzykiem chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby układu krążenia, cukrzyca czy nowotwory. Równolegle wysiłki ekologów skupiły się na zbadaniu wpływu naszych codziennych wyborów żywieniowych na równowagę ekologiczną oraz jej zakłócenia. Obydwie dziedziny nauki mają gotową receptę na negatywny wpływ zachodniego sposobu żywienia na środowisko i ryzyko chorób cywilizacyjnych. Czy dieta optymalna dla środowiska i dieta optymalna dla zdrowia to jedna i ta sama dieta – czyli jak upiec dwie pieczenie (a może coś innego) na jednym ogniu?

Jakub Sobiecki

dietetyk; ukończył kierunek Dietetyka na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w Warszawie oraz staż naukowy w zakresie epidemiologii żywienia w Cancer Epidemiology Unit na Uniwersytecie Oksfordzkim; obecnie w trakcie kolejnych studiów - na kierunku Epidemiologia w London School of Hygiene and Tropical Medicine; laureat III edycji konkursu Droga na Harvard, organizowanego przez Harvard Club of Poland; zajmuje się badaniami wpływu diety na czynniki ryzyka chorób krążenia u dzieci w Klinice Pediatrii Instytutu "Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka".
Imię, nazwisko Jakub Sobiecki
Wykształcenie/ukończony kierunek/zawód Mgr Dietetyki
Miejsce pracy Klinika Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych, Instytut „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka”, Warszawa
Moje miejsce życia Warszawa
Misja Poszerzać wiedzę o wpływie diety na zdrowie.
Inspiracje ekologiczne (książka/film/osoba/przeżycie) Dr. Richard Oppenlander
Ulubiony cytat/myśl/powiedzenie „Nauka nie daje odpowiedzi na prawie żadne pytanie. Nauka tylko zbliża nas rozmaitymi swoimi konstrukcjami hipotetycznymi do obrazu rzeczywistości, w takiej mierze, w jakiej zdolne są do tego umysły społecznie pracujących uczonych. Nic więcej nie można powiedzieć.”  

-Stanisław Lem

Sposób spędzania wolnego czasu Wyprawy rowerowe, szachy, słuchanie rocka progresywnego
Krótki przekaz do uczestników spotkania KME w związku z prezentowanym tematem Sposób żywienia człowieka kształtuje jego zdrowie i środowisko.

Co uczestnicy spotkania mogą zrobić w najbliższym czasie, w związku z poruszanym problemem Przeanalizować konsekwencje swoich wyborów żywieniowych i dokonać potrzebnych zmian w diecie.