Jakub Sobiecki

dietetyk; ukończył kierunek Dietetyka na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w Warszawie oraz staż naukowy w zakresie epidemiologii żywienia w Cancer Epidemiology Unit na Uniwersytecie Oksfordzkim; obecnie w trakcie kolejnych studiów – na kierunku Epidemiologia w London School of Hygiene and Tropical Medicine; laureat III edycji konkursu Droga na Harvard, organizowanego przez Harvard Club of Poland; zajmuje się badaniami wpływu diety na czynniki ryzyka chorób krążenia u dzieci w Klinice Pediatrii Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”.

Imię, nazwisko Jakub Sobiecki
Wykształcenie/ukończony kierunek/zawód Mgr Dietetyki
Miejsce pracy Klinika Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych, Instytut „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka”, Warszawa
Moje miejsce życia Warszawa
Misja Poszerzać wiedzę o wpływie diety na zdrowie.
Inspiracje ekologiczne (książka/film/osoba/przeżycie) Dr. Richard Oppenlander
Ulubiony cytat/myśl/powiedzenie „Nauka nie daje odpowiedzi na prawie żadne pytanie. Nauka tylko zbliża nas rozmaitymi swoimi konstrukcjami hipotetycznymi do obrazu rzeczywistości, w takiej mierze, w jakiej zdolne są do tego umysły społecznie pracujących uczonych. Nic więcej nie można powiedzieć.”

 

-Stanisław Lem

Sposób spędzania wolnego czasu Wyprawy rowerowe, szachy, słuchanie rocka progresywnego
Krótki przekaz do uczestników spotkania KME w związku z prezentowanym tematem Sposób żywienia człowieka kształtuje jego zdrowie i środowisko.

Co uczestnicy spotkania mogą zrobić w najbliższym czasie, w związku z poruszanym problemem Przeanalizować konsekwencje swoich wyborów żywieniowych i dokonać potrzebnych zmian w diecie.